Penunggang motor besar patut ikuti kursus intensif mahir pengendalian motosikal

Kuala Lumpur: Penunggang motosikal berkuasa tinggi dinasihatkan mengikuti ‘kursus penunggang intensif’ bagi memahirkan mereka dalam aspek tunggangan motosikal, sekali gus bertindak pantas jika berdepan detik cemas.

Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Datuk Dr Tam Weng Wah berkata, biarpun mereka memperoleh lesen B penuh seperti yang ditetapkan oleh pihak berkuasa, tetapi mereka masih perlu mengikuti kursus intensif supaya mahir dalam pengendalian motosikal.

“Menunggang motosikal berkuasa tinggi bukan sesuatu yang mudah, banyak perkara perlu kita pelajari terutama dalam aspek latihan ketika berdepan detik cemas termasuk perubahan landskap jalan raya terutamanya ketika hujan.

“Semua itu perlu dipelajari dengan lebih mendalam dan bukannya sekadar bergantung kepada lesen yang diperoleh. Ini sangat penting dan ada segelintir penunggang baru yang tidak ambil peduli berhubung aspek ini,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, di sini, semalam.

Semalam, akhbar ini melaporkan dua penunggang motosikal berkuasa tinggi maut di tempat kejadian dalam satu kemalangan di Kilometer 26.4 Lebnih raya Karak arah Kuala Lumpur.

Kejadian itu dipercayai berlaku apabila motosikal berkuasa tinggi terbabas sebelum berlanggar sesama sendiri dan terbakar di tempat kejadian.

Sumber: Harian Metro, 21 Oktober 2014.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: