Pelajar sekolah menengah dapat topi keledar percuma

BATU PAHAT 5 Ogos – Sebanyak 500 pelajar sekolah menengah dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sri Medan menerima topi keledar percuma yang disumbangkan Pusat Khidmat ADUN kawasan itu.

Sumbangan yang turut mendapat kerjasama Kelab Putera 1Malaysia itu diberikan kepada pelajar yang menunggang motosikal ke sekolah supaya mereka menggunakan topi keledar yang selamat dan diluluskan.

ADUN Sri Medan, Datuk Zulkurnain Kamisan berkata, pemberian topi keledar itu hanya kepada pelajar yang layak iaitu mereka yang mempunyai lesen memandu kelas B atau B2 yang sah.

Tujuan utama pemberian topi keledar secara percuma ini adalah sebagai salah satu langkah untuk memastikan pelajar yang menunggang motosikal menggunakan topi keledar yang baik dan telah diakui keselamatannya.

“Sebelum ini saya lihat ada di antara pelajar yang memakai topi keledar yang tidak selamat, pelbagai jenis dan bentuk yang tidak mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan oleh kerajaan,” katanya selepas menyampaikan 150 topi keledar itu kepada pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Penghulu Saat, di sini baru-baru ini.

Selain SMK Penghulu Saat, pelajar SMK Dato’ Sulaiman dan SMK Sri Medan turut menerima topi tersebut hasil kerjasama dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah-sekolah terlibat.

Zulkurnain berharap, pemberian topi keledar tersebut dapat menunjukkan imej yang baik kepada para pelajar dan menjadi contoh kepada pelajar sekolah lain dan orang ramai di sekelilingnya.

“Mereka yang menerima topi keledar berkenaan perlulah menjaganya dengan baik dan dipakai apabila menunggang motosikal, selain berharap topi itu tidak disalah gunakan,” katanya.

Sumber:  Utusan Malaysia, 6 Ogos 2014.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: