SKSJ: 1,729 warga Perlis dapat lesen P.

ARAU 27 April – Program Satu Komuniti Satu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) (SKSJ) yang dilaksanakan di Perlis sejak enam tahun lalu telah berjaya memberi manfaat kepada 1, 729 rakyat pelbagai kaum yang berusia 45 tahun ke atas apabila layak memiliki Lesen Memandu Percubaan (P) Kelas B2.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, sejak dilaksanakan pada tahun 2009 sebanyak 278 orang layak mendapat Lesen Memandu P Kelas B2, 2010 (319), 2011 (292), 2012 (261), 2013 (319) dan 2014 (260).

Beliau berkata, pada tahun ini menerusi program SKSJ yang diadakan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Budriah, Arau telah melibatkan 260 peserta yang terdiri dari 185 wanita dan 75 lelaki.

“Daripada peserta ini sebanyak 234 orang terdiri dari kaum Melayu, India (tiga), Siam (tujuh) dan selebihnya penduduk tetap Malaysia telah layak mendapat lesen,” katanya ketika berucap merasmikan majlis Penutup SKSJ dan Pelancaran Skuad Muda 1JPJ di SMK Tengku Budriah di sini hari ini.

Yang turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pengangkutan Negeri, Sabry Ahmad.

Ismail berkata, menerusi program ini para peserta hanya dikenakan bayaran minimum sebanyak RM140 bagi mendapatkan lesen memandu percubaan motosikal berbanding jika diambil melalui Institut Memandu dikenakan bayaran sebanyak RM261.

Beliau berkata, kursus, latihan dan ujian memandu dikendalikan oleh anggota JPJ sendiri dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Sementara itu, Yus Raja Lawak atau nama sebenarnya Yussry Edoo, 38, diumumkan sebagai Ikon Skuad Muda 1JPJ Perlis sempena pelancaran Skuad Muda 1JPJ peringkat negeri.

Dalam ucapannya, Yus mengakui ketika di usia belasan tahun dia pernah terlibat dalam kegiatan Mat Rempit.

Katanya, beliau pernah jatuh motor sehingga mengalami kecederaan pada anggota badannya.

“Semenjak itu saya mulai sedar bahawa aktiviti seperti ini tidak berfaedah lalu memulakan hobi baru dengan memilih bidang teater sehinggalah bakat saya mula digilap daripada situ,” katanya yang dilahirkan di Kampung Nesam, Jalan Batu Pahat, Kangar.

Yus memberitahu, beliau juga beruntung kerana ibunya memberi galakan untuknya memiliki lesen memandu sejak berada di tingkatan lima lagi.

Sumber: Utusan Malaysia, 28 April 2014.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: