Kadar ketelusan cahaya cermin depan kenderaan kekal.

Cermin depan: 70%.

Cermin sisi: 50%.

******************************************************************************************************************************************************************

PUTRAJAYA 3 Jun – Kerajaan tidak bercadang untuk mengubah kadar ketelusan cahaya bagi cermin depan dan cermin sisi pemandu yang masing-masing disyaratkan pada tahap 70 peratus serta 50 peratus selepas kajian mendalam mengenainya dibuat.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Ab. Aziz Kaprawi bagaimanapun berkata, pihaknya akan mempertimbangkan cadangan yang diputuskan dalam Bengkel Kajian Semula Peraturan Penggunaan Cermin Gelap bagi Kenderaan untuk mengurangkan kadar ketelusan cahaya bagi cermin sisi penum­pang dan lain-lain cermin kepada 30 peratus berbanding kadar asal 50 peratus.

Beliau berkata, keputusan tersebut akan dibawa ke pengetahuan Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein untuk dinilai terlebih dahulu sebelum boleh dikuatkuasakan.

“Buat masa sekarang, syor yang diputuskan dalam bengkel ini masih pada peringkat cadangan dan terpulang kepada Pemangku Menteri Pengangkutan untuk memutuskan sama ada mahu melaksanakannya atau sebaliknya.

“Esok, perkara ini akan dibawa kepada beliau dan sekiranya diluluskan, cadangan untuk mengurangkan kadar ketelusan cahaya bagi cermin sisi penumpang dan lain-lain cermin kepada 30 peratus boleh dikuatkuasakan serta-merta,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar berkaitan keputusan Bengkel Kajian Semula Peraturan Penggunaan Cermin Gelap bagi Kenderaan di Ba­ngunan Kementerian Pengangkutan di sini hari ini.

Yang hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Ismail Ahmad.

Menurut Ab. Aziz, bengkel tersebut yang dihadiri 100 peserta terdiri daripada agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan swasta dianjurkan bagi mendapatkan pandangan semua pihak untuk menambah baik peraturan dan mekanisme khususnya peraturan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 berkaitan penggunaan cermin gelap.

Katanya, keputusan mengekalkan kadar ketelusan cahaya bagi cermin depan dan cermin sisi pemandu dibuat selepas mendapat maklum balas daripada pihak pe­nguat kuasa dan polis bagi memudahkan proses penguatkuasaan keselamatan di jalan raya.

Katanya, kelonggaran yang diberikan bagi cermin sisi penumpang dan lain-lain cermin pula dibuat selepas mempertimbangkan isu keselamatan selain dapat me­ngurangkan tahap kepanasan.

“Bagi kita, tahap kepanasan ini juga bukan semuanya bergantung kepada penggunaan cermin gelap tetapi kepada filem cermin itu sendiri, sekiranya berkualiti tinggi mampu menahan haba panas.

“Selain itu, pasukan penguat kuasa juga menghadapi kesukaran sekiranya cermin gelap dipasang di cermin depan. Contohnya, jika pemandu itu tidak memakai tali pinggang keledar, mereka tidak dapat melihatnya.

“Pada masa sama, pengguna jalan raya juga berasa tidak selesa sekiranya pemandu di sebelahnya menggunakan cermin gelap,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, bengkel tersebut juga memutuskan supaya peniaga yang menjual aksesori cermin gelap memiliki alat untuk menguji kadar ketelusan cahaya yang perlu diselaraskan setiap 12 bulan dengan JPJ.

Sumber: Utusan Malaysia, 4 Jun 2014.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: