JPJ permudah pemilikan lesen memandu melalui SKSJ.

KUALA LIPIS 7 April – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan sesi latihan dan pengujian bersistematik bagi golongan belia, Orang Asli dan warga emas yang tidak tahu membaca serta lembam untuk menduduki ujian bagi memiliki lesen memandu.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, program di bawah Satu Komuniti Satu JPJ (SKSJPJ) itu membolehkan golongan terbabit dibim­bing oleh pegawai JPJ bagi mengikuti latihan tersebut.

Beliau berkata, menerusi program berkenaan, warga emas berusia 45 tahun ke atas manakala Orang Asli berusia 21 tahun layak mengikuti ujian lesen P dengan lebih selesa.

“Sehingga kini, seramai 62,488 orang terdiri daripada belia, warga emas dan Orang Asli terbabit memiliki lesen motosikal B2 di negara ini menerusi program ber­kenaan yang dilancarkan pada tahun 2009.

“Kita memberi keselesaan untuk mereka mendapatkan lesen tetapi perlu menjalani silibus ujian yang lebih mudah tentang peraturan jalan raya dan pemanduan, sekali gus mengurangkan risiko kemalangan membabitkan golongan berkenaan di jalan raya,” katanya selepas majlis penutup program SKSJPJ yang disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Perbandaran negeri, Datuk Wan Rosdy Wan Ismail anjuran JPJ cawangan Raub di Kampung Kuala Medang dekat sini semalam.

Sumber: Utusan Malasia, 7 April 2014.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: