Peluang untuk 3.3 juta remaja miliki lesen memandu

BAGAN DATOH 16 Feb. – Kira-kira 3.3 juta individu berumur 16 tahun ke atas berpeluang memiliki lesen motosikal B2 menerusi program MyLesen yang akan dilancarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), April ini.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, program khas itu akan membantu orang ramai khususnya golongan muda di bandar dan pinggir bandar memiliki lesen memandu sah dengan kadar bayaran lebih rendah,

“Terdapat sebanyak 3.35 juta individu berumur 16 tahun ke atas yang sepatutnya memiliki lesen. Ini akan dimulakan dengan kerjasama sekolah latihan memandu di setiap negeri.

“Menerusi program ini para peserta berpeluang mendapatkan lesen motosikal kelas B2 dengan bayaran sebanyak RM198 seorang, jauh lebih murah berbanding biasa iaitu kira-kira RM360 seorang,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas majlis menutup Program Satu Komuniti Satu JPJ (SKSJ) peringkat Parlimen Bagan Datoh di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Khir Johari, di sini hari ini.

Dalam majlis yang disempurnakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi yang juga Ahli Parlimen Bagan Datoh, seramai 237 peserta menerima lesen memandu percubaan (P) kelas B2 setelah lulus menduduki kursus, latihan dan ujian memandu di bawah program SKSJ.

Yang turut hadir, Timbalan Ketua Pengarah JPJ, Datuk Yusoff Ayob dan Pengarah JPJ Perak, Ramli Awang Seberang.

Ismail berkata, di dalam program MyLesen, pihaknya turut melakukan beberapa pindaan dalam silibus yang digunakan antaranya memansuhkan soalan-soalan mengelirukan.

Kita akan gunakan Kokurikulum Pendidikan Pemandu (KPP) baru yang soalannya lebih objektif, spesifik dan secara terus. Tiada lagi soalan berbelit-belit.

“Sebaik sahaja tamat projek perintis itu pada Jun nanti, kita juga akan lihat kekuatan dan kelemahannya dan akan ditambah baik supaya lebih mantap,” katanya.

Dalam pada itu, Ismail berkata, pihaknya juga mendapat kelulusan daripada Kementerian Pendidikan untuk melaksanakan program Kadet JPJ di semua sekolah menengah bermula April depan.

Katanya, program itu antara usaha JPJ untuk memberi pendedahan awal mengenai peraturan jalan raya kepada golongan pelajar bermula di tingkatan satu hingga enam.

Sumber: Utusan Malaysia, 17 Februari 2014.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: