“Istimewa” bukan alasan. 196 pelajar pendidikan khas Segamat sudah buktikan.

Berjaya dapat lesen motosikal kelas B2

SEGAMAT 28 Feb. – Seramai 196 pelajar pendidikan khas di daerah ini berjaya memperoleh lesen motosikal kelas B2 menerusi program khas yang diadakan dengan kerjasama Pejabat Pendidikan (PPD) Segamat dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Segamat sejak dilancarkan pada 2010.

Ahli Parlimen Sekijang, Anuar Abdul Manap berkata, kerjasama kedua-dua jabatan tersebut dengan sokongan serta penglibatan secara langsung syarikat swasta dalam menjayakan program itu bukan sahaja dapat membantu golongan pelajar pendidikan khas mendapatkan lesen memandu, malah turut meringankan beban ibu bapa mereka.

Pelajar pendidikan khas juga seperti insan lain yang memerlukan lesen memandu untuk menjalani kehidupan apabila menamatkan pembelajaran mereka dan menjadi tanggungjawab kita membantu mereka mendapatkan lesen tersebut agar tidak ketinggalan.

“Masyarakat perlu membuang pandangan dan prejudis terhadap kemampuan golongan berkenaan kerana sebenarnya berkemampuan mereka setanding dengan insan normal jika diberi peluang dan ruang untuk membuktikan kebolehan masing-masing,” katanya semasa menutup Program Transisi B2 Pelajar Pendidikan Khas Segamat di Taman Yayasan di sini semalam.

Beliau berharap lebih banyak syarikat swasta membantu menjayakan pelbagai program bertujuan membangunkan keupayaan diri pelajar pendidikan khas.

Menurutnya, sokongan dan bantuan boleh dihulurkan melalui pelbagai cara, termasuk dengan melibatkan diri secara langsung dalam penganjuran program menerusi badan bukan kerajaan (NGO).

Sementara itu, Pegawai Pendidikan Khas Segamat, Masnawi Samsuddin memberitahu, program tahun ini melibatkan 37 pelajar pendidikan khas dari 12 sekolah bermula Julai tahun lalu dengan memberi penekanan terhadap aspek teori dan teknikal bagi memastikan semua peserta mampu melaksanakan semua peringkat ujian.

Sumber: Utusan Malaysia, 1 Mac 2014.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: