3,498 terima lesen motosikal menerusi SKSJ

KUALA PILAH 24 Feb. – Sebanyak 3,498 penduduk di negeri ini menerima manfaat daripada Program Satu Komuniti Satu JPJ (SKSJ) bagi mendapatkan lesen memandu motosikal dengan harga serendah RM150.

Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Yusoff Ayob berkata, semenjak program itu dilancarkan pada 2009 di daerah ini, sebanyak 231 orang sudah memperoleh lesen memandu secara sah.

Beliau berkata, pendekatan menerusi pelancaran program ini sekali gus membuktikan fungsi JPJ bukan sekadar menguatkuasakan undang-undang jalan raya, malah berperanan untuk mendekati segenap lapisan masyarakat terutamanya di kawasan luar bandar.

Kita mahu memadam stigma perasaan takut apabila bertemu dengan JPJ. Oleh yang demikian, JPJ telah turun padang dengan membantu masyarakat luar bandar, khususnya bagi mendapatkan lesen B2 dari kadar harga yang murah iaitu RM150 berbanding harga biasa dari RM380 hingga RM400.

Sebanyak 186 permohonan termasuk daripada 40 masyarakat Orang Asli, berusia 21 tahun hingga 45 tahun ke atas diterima di kawasan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian sempena Penutupan Program SKS JPJ dan Pelancaran Skuad Muda Satu JPJ bersama dutanya, penyanyi terkenal Datuk Hattan dan Jay Jay di Resort Seri Menanti kelmarin.

Yang turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Menanti, Datuk Abdul Samad Ibrahim.

Sementara itu, Yusoff memberitahu, Skuad Muda Satu JPJ menyasarkan golongan remaja berusia 16 tahun dan ke atas menyertai skuad berkenaan.

”Skuad Muda Satu JPJ ini berperanan melibatkan orang ramai dengan aktiviti anjuran jabatan kerana kita mahu mereka bersama jabatan mengadakan pelbagai kempen keselamatan jalan raya.

”Aktiviti sukarela mampu memupuk semangat kerjasama dan kesedaran tentang bahaya memandu laju, sekali gus dapat mengurangkan kadar kemalangan jalan raya,” katanya.

Beliau berkata, jumlah kes kemalangan di negeri ini pada tahun 2013 sebanyak 23,066 kes, sekali gus menunjukkan peningkatan sebanyak 918 kes berbanding 22,148 kes pada 2012.

Bagi kes melibatkan kematian pula, Yusoff menjelaskan, terdapat peningkatan kes melibatkan 396 orang pada 2013 berbanding tahun 2012 yang mencatatkan 352 orang dengan perbezaan 44 orang.

Sumber: Utusan Malaysia, 25 Februari 2014.

Advertisements

2 Respons

  1. Kami tidak pernah hantar sebarang emel. Sila semak semula. Munkin anda pernah tertekan2 apa2 butang pemberitahuan automatik untuk setiap artikel yang dipos ke laman ini.

  2. Tolong jangan email lagi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: