BL1M munkin diperluas kepada kereta pula.

KUALA LUMPUR 8 Jan. – Usaha Pergerakan Pemuda UMNO memperkenalkan program Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) hampir setahun lalu berjaya membantu seramai 70,455 orang mendapatkan lesen menunggang motosikal B2.

Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairul Azwan Harun berkata, program itu yang bakal berakhir pada 31 Januari ini mendapat sambutan memberangsangkan apabila sebanyak 210,000 permohonan diterima daripada orang ramai di seluruh negara.

Katanya, selepas tapisan dibuat, seramai 138,358 pemohon layak untuk menyertai program berkenaan.

“Pemuda UMNO memperkenalkan program ini bagi mengatasi masalah kos pengambilan lesen memandu khususnya belia di luar bandar.

“Kita gembira hasil perjuangan ini diterima kerajaan yang meneruskan pendekatan BL1M apabila bakal memperkenalkan program My Lesen tidak lama lagi. Program itu mungkin boleh diperluaskan kepada lesen kereta pula,” katanya dalam sidang akhbar di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.

Yang hadir sama, Pengerusi BL1M, Tengku Azman Tengku Zainol Abidin dan Pengarah Eksekutif MY E.G Services Berhad, Datuk Raja Munir Shah Raja Mustapha.

BL1M dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 31 Januari tahun lalu yang antara lain bertujuan membantu lebih ramai golongan muda mendapatkan lesen motosikal B2 dengan mudah dan murah.

Menerusi program berkenaan, para belia berusia 17 hingga 40 tahun layak menikmati diskaun hampir 50 peratus dan hanya membayar RM199.

Menurut Khairul Azwan, daripada jumlah yang layak menyertai program BL1M, sebanyak 49,782 permohonan masih dalam proses dan terdapat seramai 29,187 peserta gagal ujian komputer tiga kali namun akan menduduki ujian lisan selepas ini.

Bagaimanapun, kata beliau, sebanyak 18,111 permohonan kebanyakannya melibatkan peserta dari Sabah dan Sarawak tidak dapat diproses disebabkan beberapa faktor seperti gagal dihubungi atau mereka sukar ke pusat latihan memandu kerana masalah masa dan jarak.

Berikutan itu katanya, pihaknya bersedia memulangkan wang bayaran sebanyak RM199 kepada peserta terlibat bermula 15 Januari ini.

“Kita telah berbincang dengan kepemimpinan UMNO negeri dan mereka bertanggungjawab untuk sama-sama menguruskan proses ini dengan bantuan ketua pemuda UMNO bahagian di seluruh negara.

“Peserta terlibat perlu mengemukakan bukti bahawa mereka telah membuat pembayaran dan menerusi senarai dalam rekod kita, tiada masalah untuk mengembalikan wang berkenaan,” katanya.

Sumber:Utusan Malaysia, 9 Januari 2014.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: