Tukar milik kenderaan kini boleh dibuat atas talian mulai semalam (1 November 2013).

Perkhidmatan tukar milik kenderaan kini boleh dilakukan secara  atas talian mulai 1 November ini di bawah perubahan sistem dari Sikap ke mySikap.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Ismail Ahmad berkata namun sebelum itu, pembeli dan penjual kenderaan mesti mendaftar di kaunter JPJ untuk melakukan pengesahan biometrik sebelum menggunakan kaedah atas talian.

“Melalui kaedah ini, ia dapat mengelak pemalsuan identiti pemilik serta memudahkan pengguna.

“Purata tahunan pengguna menggunakan perkhidmatan ini ialah 1.4 juta dan ini adalah bilangan yang tinggi dan kritikal,” katanya dalam sidang media di JPJ Bandar Baru Bangi di sini hari ini.

Beliau berkata melalui kaedah ini, pengguna boleh berurus niaga pada bila-bila masa dan mulai 1 Januari tahun hadapan pihaknya akan mengurangkan perkhidmatan di kaunter JPJ.

Selain tukar milik kenderaan, perkhidmatan lain yang boleh digunakan melalui portal mySikap ialah pembayaran cukai, saman, pembaharuan lesen dan mendapatkan maklumat mengenai senarai hitam.

Ismail berkata perubahan sistem itu juga ialah bagi menyahut seruan kerajaan yang ingin melihat 85% perkhidmatan agensi kerajaan dilakukan menerusi dalam talian menjelang 2015.

“Sebelum ini kita hanya menggunakan kira-kira 35 hingga 40% perkhidmatan secara atas talian, namun meningkatkannya bagi menyahut seruan kerajaan,” katanya.

-Antarapos, 18 Oktober 2013.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: