Cadangan supaya dimansuhkan saman tertunggak AES.

PUTRAJAYA 21 Okt. – Cadangan memansuhkan kadar saman tertunggak Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang dikeluarkan sebelum 18 September lalu, akan dibentang kepada Kabinet minggu depan.

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, selain itu, cadangan lain yang akan dikemukakan Jawatankuasa Pemandu Pelaksanaan AES ialah menetapkan kadar separuh harga terhadap semua saman tertunggak.

Walau bagaimanapun, katanya, setiap pilihan itu akan dikaji terlebih dahulu kerana kesannya melibatkan banyak pihak termasuk pengguna yang telah membayar saman dan syarikat konsesi sebelum ini.

“Jika saman tertunggak ini hendak dikurangkan kita perlu fikir berapa kadar dan dari tempoh bila, juga apa akan terjadi kepada mereka yang sudah bayar awal, ini merupakan antara perkara yang kita kadang-kadang terlepas pandang,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Pemandu Pelaksanaan AES di pejabatnya, di sini hari ini.

Baru-baru ini, Hishammuddin mengumumkan jawatankuasa tersebut bersetuju menetapkan kadar baharu kompaun AES diturunkan kepada RM150 bermula 18 September lalu.

Walau bagaimanapun, kadar saman itu bergantung kepada tempoh pembayaran saman dan had laju yang dilakukan pengguna jalan raya yang mana saman maksimumnya sebanyak RM300.

Mengulas lanjut cadangan itu, Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan meminta semua pihak bersabar dan menunggu sehingga keputusan rasmi diumumkan Kabinet kelak.

Dalam pada itu, beliau berkata, jawatankuasa kecil kewangan yang diterajui Kementerian Kewangan bersetuju melantik firma audit bebas, Azmi & Associates bagi melaksana kajian berhemat bagi memastikan harga yang dibayar adil dan munasabah.

Katanya, kerajaan melalui syarikat milik penuhnya di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD) iaitu AES Solutions Sdn. Bhd. akan mengambil alih operasi sistem AES daripada pengendali sedia ada, A.T.E.S dan Beta Tegap Sdn. Bhd..

Dalam masa sama, katanya, jawatankuasa kecil operasi itu juga memutuskan penguatkuasaan dan pengoperasian sistem tersebut akan dilaksana Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Sumber: Utusan Malaysia (M) Bhd

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: