PDRM buru 2,900 pemandu bas tak bayar saman, ada waran tangkap.

KUALA LUMPUR 25 Sept. – Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini memburu seramai 2,900 pemandu bas kerana memiliki saman tertunggak dan waran tangkap yang dikeluarkan sejak tahun lalu sehingga kini.

Ketua Trafik Pasukan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Abdul Aziz Yusof memberitahu, kebanyakan mereka adalah pemandu bas ekspres.

“Ini berikutan statistik kemalangan melibatkan bas sejak 2012 sehingga kini telah menunjukkan peningkatan sebanyak 14.5 peratus,” katanya ketika ditemui semasa mengadakan Ops Khas Warta Bas di Terminal Bersepadu Selatan (TBS).

Ops Khas Warta Bas yang dijalankan 55 pegawai serta anggota pasukan tersebut secara serentak di TBS, Hentian Putra dan Hentian Puduraya bertujuan mengesan pemandu bas yang mempunyai rekod saman tertunggak atau waran tangkap.

Menurut Abdul Aziz, seramai 99 pemandu bas diperiksa dan 65 orang daripadanya dikeluarkan notis untuk hadir ke mahkamah dalam masa seminggu.

“Ini peluang terakhir mereka (hadir ke mahkamah) sebelum kita mengambil tindakan tegas,” katanya.

Beliau seterusnya mengingatkan supaya semua kenderaan berat mematuhi waktu larangan untuk tidak memasuki kawasan bandar dan Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE) pada pukul 6.30 pagi sehingga pukul 9.30 pagi.

Sementara itu, seorang pemandu bas yang dikenakan waran tangkap, S. Arumugam, 42, mendakwa tidak mengetahui mempunyai saman sehinggalah memeriksa MyKad dalam operasi itu.

“Selama 15 tahun memandu bas, saya tidak mempunyai masalah untuk memperbaharui lesen memandu tetapi hasil pemeriksaan MyKad, saya mempunyai enam saman serta satu waran tangkap,” ujarnya.

 

Sumber:  Utusan Malaysia, 26 September 2013.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: