Lebih 1,000 pemandu pengangkutan awam diburu

KOTA KINABALU 29 Sept. – Polis melancarkan Op Warta bagi memburu lebih 1,000 pemandu dan syarikat pengangkutan awam di negeri ini yang memiliki waran tangkap kerana berdegil tidak mahu menjelaskan saman.

Pegawai Turus Trafik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah, Deputi Supritendan Mohd. Zaidi Abdullah berkata, operasi itu akan dijalankan selama dua minggu yang bermula semalam.

Menurutnya, jumlah waran tangkap tertinggi yang dikeluarkan adalah di Tawau diikuti Kota Kinabalu, Sandakan, Beluran dan Papar.

“Kesemua waran tersebut telah dikeluarkan kepada pemandu pengangkutan awam meliputi bas ekspres, teksi dan bas henti-henti yang mempunyai rekod kesalahan melebihi lima tahun.

“Antara kesalahan dilakukan adalah memandu melebihi had laju, beroperasi di luar kawasan dibenarkan dan memotong laluan berkembar serta menggunakan laluan kecemasan,” katanya dalam sidang akhbar di sini semalam.

Mohd. Zaidi berkata, berdasarkan statistik, jumlah waran tertinggi dikeluarkan adalah melibatkan pemandu bas henti-henti.

Katanya, terdapat dalam kalangan pemandu bas itu bekerja secara sambilan, tidak mempunyai lesen memandu dan beroperasi selepas pukul 7 malam.

“Sehubungan itu, Op Warta yang melibatkan seramai 76 anggota dan pegawai akan menjejak mereka di terminal bas seluruh di negeri,” jelasnya.

Mohd. Zaidi berkata, setiap pesalah yang telah mendapat waran tangkap akan dibicarakan di mahkamah dengan denda sebanyak RM300.

Sumber: Utusan Malaysia, 30 September 2013.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: