JPJ sita 142 motosikal

MELAKA 29 Sept. – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri menyita sebanyak 142 buah motosikal atas pelbagai kesalahan lalu lintas yang dikesan dalam operasi jabatan itu sepanjang tahun ini.

Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan JPJ negeri, Jaafar Yaakob berkata, daripada 24,163 motosikal yang diperiksa tahun ini sebanyak 11,050 kesalahan dikesan yang mana 3,728 kesalahan berkaitan lesen memandu.

Menurutnya, kesalahan melibatkan cukai jalan merupakan kesalahan kedua tertinggi dicatatkan iaitu sebanyak 3,696 diikuti lain-lain kesalahan (2,745), teknikal (594) serta pemalsuan lesen dan cukai jalan (14).

“Memandangkan jumlah kemalangan membabitkan motosikal masih di tahap yang tinggi, JPJ negeri memberi fokus terhadap kenderaan itu dalam setiap operasi yang dijalankan tahun ini.

“Tujuan dan matlamat JPJ adalah bagi membantu kerajaan mengurangkan kadar kemalangan dan kematian disebabkan kemalangan jalan raya selain memastikan tiada pelanggaran undang-undang dilakukan pengguna jalan raya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui dalam Operasi Bersepadu di Lebuh AMJ arah selatan dekat Bukit Piatu, di sini malam tadi.

Yang hadir sama, Setiausaha Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR) negeri, Thomas Ong Tai Chu dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemudahan Awam, Pengangkutan dan Pemulihan Projek, Zaidi Atan.

Dalam operasi bersepadu itu sebanyak 140 anggota pelbagai agensi terlibat antaranya polis, Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Alam Sekitar, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom).

Sebanyak 69 saman dikeluarkan terhadap pengguna jalan raya dalam operasi itu atas pelbagai kesalahan dan tiga buah motosikal disita.

Lain-lain kesalahan yang diambil tindakan termasuk berkaitan kesalahan memasang cermin gelap, lampu HID, cukai jalan tamat tempoh, tiada lesen memandu dan ubah suai kenderaan.

Dalam operasi bersepadu yang berakhir pukul 12 tengah malam itu, AADK menahan dua penunggang motosikal kerana disyaki terlibat dalam penyalahgunaan dadah selepas gagal dalam ujian saringan air kencing.

Sumber: Utusan Malaysia, 30 September 2013.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: