Lebih 3000 kesalahan dalam Ops Aidilfitri JPJ 2013.

KUALA LIPIS 22 Ogos – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri merekodkan sejumlah 3,399 kesalahan dilakukan oleh pengguna jalan raya sepanjang tempoh Ops Aidilfitri JPJ yang bermula pada 1 Ogos dan berakhir Ahad lalu.

Pengarah JPJ negeri, Datuk Zakaria Man berkata, daripada jumlah tersebut, sebanyak 2,455 saman dikeluarkan kerana pelbagai kesalahan, manakala 301 kenderaan dikenakan notis amaran dengan pemilik kenderaan dikehendaki hadir ke jabatan itu untuk pemeriksaan lanjut.

Katanya, kesalahan paling banyak direkodkan dalam operasi sepanjang 18 hari itu ialah TIADA LESEN MEMANDU dengan mencatatkan sebanyak 441 kes.

“Saya mengingatkan pemilik kenderaan supaya memiliki lesen memandu. Pemandu bas ekspres juga diingatkan mematuhi peraturan jalan raya bagi mengelak dikenakan tindakan,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penutup Ops Aidilfitri JPJ negeri di Stesen Timbang JPJ Benta di sini baru-baru ini.

Menurut Zakaria, JPJ tidak akan berkompromi kepada golongan terbabit kerana perbuatan mereka itu boleh mengancam nyawa pengguna jalan raya.

“Saya tegaskan di sini bahawa JPJ tidak akan berkompromi dalam soal keselamatan pengguna bas ekspres,” tegasnya sambil memberitahu, sepanjang operasi itu, sebanyak 48 pegawai dan 267 anggota JPJ Pahang melakukan penyamaran dan pengintipan di laluan penting sekitar negeri ini.

Sumber:  Utusan Malaysia, 23 Ogos 2013.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: