Hati-hati dengan tawaran belajar memandu percuma.

BATANG KALI – Lebih 1,000 penduduk kawasan ini mula merasa sangsi dengan tawaran mengikuti latihan memandu percuma yang dikendalikan dua pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Kebanyakan mereka yang telah membuat pembayaran antara RM20 dan RM70 masih menanti panggilan untuk mengikuti latihan memandu berkenaan menerusi Kempen Pemanduan Berhemah 1Malaysia yang sepatutnya bermula Disember tahun lalu.

Seorang penduduk, Nabilah Shuhadah Mohammad Hatta, 18, berkata, dia antara peserta yang mendaftar di bawah NGO terbabit, namun sehingga kini masih belum menerima sebarang makluman untuk hadir ke institut memandu terlibat.

“Saya pun ragu-ragu juga sebab sudah lama mendaftar dan sepatutnya Disember tahun lalu sudah mula latihan.

“Tapi, sampai sekarang belum ada panggilan atau surat mengenai tawaran memandu ini,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Nabilah berkata, selain dia, abangnya turut mendaftar di bawah NGO berkenaan dan sudah pun membuat bayaran penuh sebanyak RM70.

Katanya, bayaran RM20 dikenakan sebagai pendaftaran ahli salah sebuah NGO terbabit, manakala RM50 untuk mengikuti seminar di institut memandu yang berpusat di Subang Jaya dan Puchong.

Seorang lagi peserta, Razidan Ahmad, 24, berkata, dia berasa tertipu dan tidak sanggup lagi menunggu, lalu mengambil keputusan mendaftar sendiri di sebuah pusat memandu di Kuala Kubu Bharu.

Dakwanya, ramai rakannya yang turut berdaftar di bawah NGO berkenaan merungut dengan masalah itu dan mahu pihak atasan menyiasat serta mengambil tindakan sewajarnya kerana bimbang wujud sindiket penipuan.

“Apa cerita? Duit sudah bayar tapi masih tidak dipanggil.

“Jangan-jangan kami ditipu kerana sampai sekarang langsung tidak terima sebarang panggilan atau surat mengatakan bila kami boleh berlatih memandu,” katanya yang telah pun memiliki lesen memandu.

Pada 29 September tahun lalu, dua NGO berkunjung ke Bandar Utama Batang Kali untuk mengadakan taklimat dan membuka kaunter pendaftaran menyertai kempen tersebut.

Penduduk yang terdiri daripada keluarga kurang berkemampuan ditawarkan mengikuti latihan memandu percuma yang dikendalikan sebuah institut memandu di Lembah Klang dengan syarat berdaftar di bawah salah satu NGO terbabit.

Dua NGO itu turut mendakwa terdapat dana korporat berjumlah RM50 juta yang akan digunakan untuk menaja seluruh perbelanjaan mengikuti latihan memandu itu.

 

Sumber: Sinar Harian, 19 Februari 2013.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: