Gegar 1Perikanan bantu nelayan dapat lesen memandu

KOTA BHARU 28 Feb. – Nelayan adalah kumpulan sasar yang perlu diberi perhatian berhubung keperluan dan masalah mereka kerana sebahagian sumber utama bekalan makanan negara bergantung kepada golongan tersebut.

Jasa dan keringat puluhan ribu nelayan itu juga membolehkan pengeluaran hasil laut mencukupi bagi pasaran tempatan dengan nilai eksport juga lebih tinggi daripada hasil laut yang diimport dari luar negara setiap tahun.

Maka, tidak hairanlah kerajaan dalam Bajet 2013 memperuntukkan sebanyak RM230 juta tahun ini sebagai insentif tangkapan ikan dan bayaran elaun bantuan sara hidup nelayan.

Sebelum ini, kerajaan turut memperkenalkan skim perlindungan insurans nelayan dengan perlindungan maksimum RM100,000 malah pembiayaan elaun sara hidup RM200 sebulan telah memberi manfaat kepada lebih 55,000 nelayan berdaftar.

Walau bagaimanapun, menyedari masih banyak lagi isu yang melingkari kehidupan nelayan dan keluarga mereka, Jabatan Perikanan melancarkan program Gegar 1Perikanan 2013 yang mana mereka turun padang bersama jabatan dan agensi lain yang berkaitan menangani pelbagai permasalahan nelayan setempat di seluruh negara.

Sebanyak lapan isu utama telah dikenal pasti bagi menjayakan Program Gegar 1Perikanan 2013 iaitu masalah nelayan menunggang motosikal tanpa lesen di Kelantan dan pencerobohan dan penangkapan ikan secara haram di Sungai Pahang.

Turut diadakan ialah penangkapan ikan menggunakan bom di perairan Pantai Barat Sabah, pencerobohan bot ‘kenka’ dari Bagan Tiang ke perairan Pulau Rimau, Pulau Pinang dan pencerobohan bot pukat tunda di perairan Batu Pahat, Johor.

Turut diberi perhatian adalah isu vesel pukat tunda laut dalam tempatan yang mengendalikan operasi pukat tunda bot kargo di perairan Pantai Timur Semenanjung iaitu di Pahang, pencerobohan bot pukat tunda di perairan Lawas, Sarawak, serta kerosakan dan kematian ikan akibat bencana banjir.

Menurut Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd. Hashim Abdullah, program Gegar 1Perikanan yang memfokuskan kepada penyelesaian masalah komuniti nelayan termasuk keluarga, pengusaha pemprosesan, penjual ikan dan semua pihak yang berkaitan industri perikanan memerlukan gerak kerja bersepadu Jabatan Perikanan dengan pelbagai jabatan dan agensi lain.

Beliau berkata, perkara itu selaras dengan dasar strategi lautan biru (BOS) yang mana pelbagai pihak boleh bekerjasama dalam membangun modal insan serta kumpulan sasar yang serupa dengan memaksimumkan penggunaan sumber dan tenaga sedia ada.

“Ketika kita perlu menjaga kepentingan nelayan sama ada dari sudut kelengkapan bot dan sebagainya, kita juga perlu melihat dari perspektif keselamatan mereka semasa berada di atas darat, isu keselamatan semasa mereka berulang-alik kerana majoriti tidak begitu memikirkan tentang keperluan lesen motosikal.

Sesetengahnya memang tidak memakai atau memiliki topi keledar dan cukai jalan pun sudah ‘mati’. Jadi adalah perlu untuk jabatan kerajaan pergi ke akar umbi mengatasi masalah ini dan memerlukan kerjasama dengan jabatan lain khususnya Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“Dalam program seperti ini, komuniti nelayan mendapat faedah secara langsung daripada perkhidmatan agensi dan jabatan kerajaan yang turun bersama kita seperti maklumat terkini mengenai kelengkapan ketika di laut dan penghasilan produk makanan berasaskan ikan daripada pameran yang diadakan serta perkhidmatan lain seperti pemeriksaan kesihatan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan program Gegar 1Perikanan 2013 dan Majlis Penutup 1Komuniti 1JPJ (SKSJ) bagi Parlimen Pengkalan Chepa di Sekolah Kebangsaan (SK) Kedai Buloh, di sini baru-baru ini.

Yang turut hadir, Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Solah Mat Hassan; Ketua Pengarah Perikanan, Datuk Ahamad Sabki Mahmood; Pengarah Perikanan negeri, Datuk Mohammad Mat Saman; Pengarah JPJ negeri, Abd. Ghani Che Kassim dan Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen (MPPP) Pengkalan Chepa, Datuk Dali Husin.

Sementara itu, Solah memberitahu, sebanyak 370 nelayan dari Parlimen Pengkalan Chepa menerima lesen motosikal B2 hasil kerjasama antara Jabatan Perikanan dan JPJ.

Menurutnya, kumpulan tersebut adalah sebahagian daripada lebih 800 nelayan negeri ini yang telah mendapat faedah daripada program SKSJ yang mana JPJ sendiri turun padang memberi kursus dan latihan di kawasan setempat.

Sebelum ini, katanya, sebanyak 489 orang dari komuniti nelayan daerah Bachok telah mengikuti program sama pada Mac hingga Mei tahun lalu.

Beliau berkata, sejak program SKSJ dimulakan pada 2009, sebanyak 50,225 orang daripada komuniti tertentu di seluruh negara khususnya masyarakat luar bandar mendapat lesen motosikal termasuk masyarakat Orang Asli.

“Elemen penting program ini adalah agensi dan jabatan kerajaan membawa khidmat terus ke kampung, jadi penduduk setempat tidak perlu bimbang terpaksa meninggalkan kerja lama-lama.

“Kita berkongsi fasiliti dan kemudahan sekali gus mengurangkan kos, kalau ikut kadar biasa kos untuk mengikuti kursus dan mendapat lesen adalah RM551 tetapi macam hari ini nelayan hanya bayar RM150.

“Namun, ini tidak bermakna mereka dapat lesen secara mudah, kesemua proses daripada pendaftaran, latihan dan ujian memakan masa tiga bulan cuma mereka tidak perlu pergi ke sekolah memandu tetapi anggota JPJ sendiri yang datang ke tempat mereka memberi kursus,” katanya.

Dalam program Gegar 1Perikanan itu, pelbagai aktiviti disediakan antaranya sukan rakyat, pameran agensi kerajaan dan swasta, pembaharuan lesen bot dan perkakas vesel perikanan, bengkel enjin sangkut, demonstrasi penghasilan produk perikanan serta pemeriksaan pergigian dan kesihatan percuma.

Turut mendapat perhatian masyarakat perikanan Pengkalan Chepa adalah khemah pemeriksaan motosikal nelayan yang tamat tempoh cukai jalan oleh pihak JPJ.

Masing-masing tidak melepaskan peluang membawa motosikal untuk pemeriksaan sekali gus ‘menghidupkan’ kembali cukai jalan mereka melalui kaunter JPJ termasuk menyelesaikan urusan insurans motosikal di lokasi yang sama.

Penduduk, Nor Farah Aida Husain, 23, dari Kampung Penambang berkata, perkhidmatan yang disediakan JPJ itu memudahkan penduduk yang tidak perlu bersusah payah membawa motosikal ke pejabat JPJ untuk pemeriksaan dan pembaharuan cukai jalan.

Katanya, tanpa inisiatif JPJ itu mereka mungkin terpaksa mengangkut sendiri motosikal dengan kenderaan lain atau memohon surat perjalanan terlebih dahulu untuk ke pejabat JPJ yang terletak jauh dari kampung mereka.

“Dengan program begini, saya tidak perlu menghabiskan masa yang lama untuk siapkan semua urusan, saya tidak perlu beratur panjang tetapi sebaliknya hanya membawa motosikal untuk diperiksa nombor enjin dan sebagainya oleh pihak JPJ di lokasi berdekatan rumah saya sendiri,” katanya.

Sementara itu, warga emas, Yaacob Abdullah, 66, dari Kampung Kuala Besar menjadi peserta program SKSJ di Pengkalan Chepa yang paling tua menerima lesen percubaannya dalam majlis tersebut.

Yaacob yang juga seorang nelayan berkata, dia mula mengikuti kursus yang dianjurkan JPJ di kompleks pendaratan ikan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Kuala Besar pada Disember tahun lalu dan bersyukur kerana berjaya lulus ujian lesen motosikal B2.

Sumber: Utusan Malaysia, 1 Mac 2013.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: