Pemandu degil adalah termasuk pemandu warga asing.

SEREMBAN 21 Okt. – Kedegilan segelintir pengguna memandu kenderaan tanpa cukai jalan dan lesen mengundang padah apabila lapan motosikal dan enam kereta disita anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di sekitar Bandar Baru Nilai di sini malam tadi.

Pengarah JPJ negeri, Saiful Azzri Hamzah memberitahu, operasi di lima buah lokasi di bandar itu bermula pukul 8 malam dan mensasarkan penunggang motosikal dan pemandu yang melanggar peraturan lalu lintas.

Menurutnya operasi itu tidak hanya tertumpu kepada pemilik kenderaan tempatan sahaja akan tetapi melibatkan kenderaan warga Singapura yang didapati turut melanggar peraturan jalan raya yang telah ditetapkan.

“Sepanjang operasi ini JPJ mengeluarkan sebanyak 178 saman dan 62 notis arah periksa kepada pemandu warga asing dan tempatan atas pelbagai kesalahan.

“Berdasarkan pemeriksaan yang kita jalankan, kebanyakan kesalahan yang dilakukan adalah tidak memiliki lesen memandu, tiada cukai jalan dan tiada pelindungan insurans.

“Operasi ini dibuat berikutan aduan orang ramai mengenai tindakan pemandu dan penunggang motosikal yang tidak mematuhi undang-undang jalan raya khususnya di bandar ini,” katanya kepada pemberita selepas mengetuai operasi itu malam tadi.

Saiful Azzri memberitahu, operasi melibatkan 80 anggota penguat kuasa dan pegawai yang terdiri daripada anggota JPJ, Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM).

Operasi berkenaan turut menyaksikan beberapa penunggang motosikal yang bertindak menunggang melawan arus untuk meloloskan diri daripada ditahan pihak berkuasa namun usaha mereka sia-sia apabila ditahan di lokasi berdekatan.

Beliau berkata, JPJ akan menjalankan operasi berkala bagi memastikan pengguna kenderaan mematuhi undang-undang jalan raya dan pada masa sama dapat mengurangkan risiko kemalangan.

Sumber: Utusan Malaysia,  22 Oktober 2012.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: