22 pelajar antara 250 yang ditahan merempit.

PULAU PINANG 9 Sept. – Lebih 250 mat rempit termasuk 22 pelajar yang menyertai perlumbaan haram sambil melakukan aksi-aksi berani mati ditahan dalam ‘Ops Samseng Jalanan’ oleh pihak berkuasa di Bukit Gambir di sini awal pagi ini.

Operasi selama enam jam yang bermula pukul 12 tengah malam itu melibatkan anggota dan pegawai polis dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri, Agensi AntiDadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik negeri, Supritendan Wan Aziz Wan Husin berkata, operasi itu dibuat hasil maklumat awam dan risikan pihaknya setelah mengenal pasti lokasi trek lumba haram yang sering menjadi tumpuan mat rempit di kawasan itu setiap malam minggu.

Wan Aziz berkata, sebanyak 90 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan, antaranya menunggang tanpa lesen, cukai jalan tamat tempoh, mengubah suai ekzos dan enjin serta nombor pendaftaran yang tidak mengikut spesifikasi.

“Polis turut menyita 14 buah motosikal, manakala pihak JPJ dan JAS pula mengeluarkan 14 saman kerana pelbagai kesalahan dalam ops ini. Juga, seramai lapan orang ditahan AADK kerana ujian air kencing mereka didapati positif dadah,” katanya ketika ditemui di lokasi serbuan.

Beliau dalam pada itu turut menasihatkan orang ramai agar tidak menonton aksi mat rempit kerana selain tidak berfaedah ia boleh membahayakan keselamatan mereka.

“Kehadiran penonton di bahu-bahu jalan seakan-akan menyokong tindakan mereka dan ini membuatkan mat rempit ini semakin berani menunggang secara berbahaya,” kata beliau.

Wan Aziz turut memberi amaran akan mengadakan operasi seperti itu bukan hanya di lokasi-lokasi panas tetapi semua kawasan yang dikenal pasti menjadi lubuk mat rempit.

 

Sumber: Utusan Malaysia, 10 September 2012.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: