Remaja 13 tahun diberkas tunggang motosikal tanpa lesen, merempit.

KUALA LUMPUR 8 Sept. – Gara-gara bertindak agresif dengan cuba melarikan diri daripada sekatan polis, seorang remaja berusia 13 tahun ditahan dalam Operasi Bersepadu yang dijalankan Unit Khas Pasukan Trafik Ibu Pejabat Polis Bukit Aman bersama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Serdang awal pagi ini.

Dalam operasi yang dijalankan di Lebuh Raya Sungai Besi (Besraya) itu, remaja lelaki terbabit ditahan atas kesalahan mengikut Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menunggang secara melulu dan berbahaya.

Ketua Operasi Unit Khas tersebut, Asisten Supritendan Khuzir Abd. Majit berkata, hasil pemeriksaan ke atas remaja lelaki terbabit mendapati, dia masih di bawah umur dan tidak memiliki lesen memandu.

“Remaja itu adalah antara 10 yang ditahan kerana menunggang motosikal tanpa lesen dalam keadaan berbahaya,” katanya kepada pemberita selepas mengetuai operasi itu awal pagi ini.

Beliau berkata, turut ditahan dalam operasi terbabit ialah seorang lelaki berusia 30-an yang kerana memiliki dadah dipercayai syabu.

Pemeriksaan lanjut ke atas motosikal yang ditunggang mendapati nombor pendaftaran adalah palsu yang didaftarkan ke atas sebuah kereta jenis Proton Persona.

“Siasatan mendapati, dia membeli motosikal jenis Yamaha LC itu dengan harga RM500 daripada seorang kenalannya,” katanya lagi.

Menurut Khuzir, operasi bermula pukul 1.30 pagi dan berakhir pukul 5 pagi ini turut mengeluarkan sebanyak 173 saman atas pelbagai kesalahan.

Katanya, sebanyak 200 buah motosikal telah diperiksa dan 96 daripadanya disita atas kesalahan tidak mempunyai cukai jalan, cukai jalan tamat tempoh dan tiada lesen memandu.

Tambahnya, polis turut menemui 18 buah motosikal telah ditinggalkan di sekitar kawasan semak dan tapak pembinaan dipercayai motosikal curi atau terlibat dengan jenayah.

Operasi ini bertujuan menyekat kegiatan lumba haram yang sering menjadikan lebuh raya ini sebagai gelanggang terutama ketika hujung minggu.

Ia disertai seramai 300 anggota trafik termasuk lima pegawai dan anggota Jabatan Pengangkutan Jalan Wilayah Persekutuan dan ibu pejabat Putrajaya.

Sumber: Utusan Malaysia, 9 September 2012.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: