JPJ akan keluar notis temu siasat pesalah Op Selamat hujung bulan ini.

PUTRAJAYA 6 Sept. – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan mula mengeluarkan notis temu siasat para pesalah trafik yang didapati melakukan pelbagai kesalahan lalu-lintas sepanjang Op Selamat 2012 akhir bulan ini.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan berkata, mana-mana pesalah trafik yang ingkar hadir di mana-mana pejabat JPJ terdekat akan disenaraihitamkan.

“Notis itu bukan saman tetapi ia penting bagi membolehkan pihak JPJ mengenal pasti siapakah individu memandu kenderaan ketika kesalahan itu dilakukan.

“Sebab itulah, kami mahu pemilik kenderaan tersebut hadir untuk disiasat bagi mengelakkan sebarang ketidakadilan bila saman dikeluarkan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menghadiri Majlis Penutupan Op Perayaan dan sambutan Aidilfitri JPJ di sini hari ini.

Pada majlis tersebut, JPJ negeri Perak dipilih sebagai Pasukan Penguat Kuasa JPJ Negeri Terbaik sempena Op Selamat 2012.

Anugerah tersebut diterima oleh Ketua Bahagian Penguatkuasa JPJ Perak, Abdul Aziz Malik.

Menurut Solah, sepanjang Op Selamat yang bermula 12 hingga 26 Ogos lalu, 5,487 kes kesalahan trafik telah dikesan oleh JPJ.

Beliau berkata, ia membabitkan kegagalan mematuhi lampu isyarat, memotong di garisan berkembar, memandu kenderaan berat di lorong laju dan memandu di lorong kecemasan.

Turut dikesan, katanya, kesalahan menggunakan telefon bimbit semasa memandu, tidak memakai tali pinggang keledar hadapan/belakang, tidak memakai topi keledar dan lain-lain.

“Kami kini sedang menilai setiap rakaman kesalahan lalu lintas itu sebelum mengeluarkan notis temu siasat bagi mengelakkan sebarang masalah,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, JPJ akan meneruskan pemantauan di 96 lokasi hitam (blackspot) yang telah dikenal pasti sering berlaku kemalangan maut.

“Ia dilakukan sama ada meningkatkan kekerapan operasi atau menambah bilangan anggota penguat kuasa bagi melakukan penyamaran di kawasan terbabit, lebih-lebih lagi pada waktu cuti yang melebihi dua hari berturut-turut,” katanya.

 

Sumber: Utusan Malaysia, 7 September 2012.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: