15,000 di luar bandar terima lesen memandu melalui SKSJ

KANGAR — Kira-kira 15,000 masyarakat luar bandar yang berpendapatan rendah berumur 45 tahun ke atas di seluruh negara termasuk di Sabah dan Sarawak berjaya mendapatkan lesen memandu kelas B2 melalui program Satu Komuniti Satu JPJ (SKSJ) sepanjang tahun lepas.

Timbalan Ketua Pengarah Pengangkutan Jalan Malaysia, Datuk Ismail Ahmad berkata, selain daripada masyarakat luar bandar, program itu juga turut memberi peluang kepada masyarakat Orang Asli yang berumur 21 tahun ke atas untuk mendapatkan lesen memandu.

“Sejak tahun 2009, lebih dari 3,000 masyarakat Orang Asli berjaya mendapatkan lesen melalui program SKSJ yang telah kita laksanakan,” katanya kepada pemberita selepas majlis penutup Program SJSK peringkat Negeri Perlis di Sekolah Kebangsaan Utan Aji dekat sini hari ini.

Beliau berkata, program itu dilaksanakan bagi membantu masyarakat yang kurang berkemampuan mendapatkan lesen memandu kerana pihak JPJ mengenakan bayaran yang sangat rendah berbanding di sekolah memandu.

“Kita hanya mengambil bayaran yang asas sahaja tanpa mengenakan caj sampingan dan bayaran yang kita kenakan sangat rendah iaitu RM140. Jika calon memohon lesen memandu melalui sekolah memandu, mereka dikenakan bayaran RM250 ke atas,” katanya.

Jelas beliau, pihaknya hanya memfokuskan kepada lesen motosikal kelas B2 sahaja kerana kebanyakkan masyarakat boleh menunggang motosikal dan mempunyai motosikal sendiri berbanding kereta. — BERNAMA, 29 April 2012.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: