JPJ sediakan 35 program SKSJ di seluruh negara tahun ini.

BESUT: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan mengadakan 35 program ‘Satu Komuniti Satu JPJ’ (SKSJ) di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak tahun ini bagi memberi kemudahan kepada masyarakat setempat terutamanya penduduk luar bandar.

Timbalan Pengarah JPJ Datuk Ismail Ahmad berkata antara lain pengisian program itu ialah untuk memberi perkhidmatan kepada orang ramai mengambil lesen memandu di samping mendekatkan JPJ dengan rakyat terutamanya di kawasan luar bandar.

Setakat ini enam daripada program itu telah dilaksanakan dan sambutan masyarakat setempat terutamanya penduduk kampung pedalaman begitu menggalakkan dan memudahkan urusan tanpa perlu ke bandar,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan lesen memandu kepada 500 calon yang berjaya dalam program SKSJ di Gong Bayor, di sini semalam.

Turut hadir Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera Muhammad Fahmi Yusof pada majlis tersebut.

Beliau berkata, setiap negeri telah diarahkan mengadakan tiga program SKSJ tahun ini, kecuali negeri Sabah dan Sarawak masing-masing akan mengadakan lima program.

Ismail berkata seramai 38,033 calon telah lulus ujian dan mendapat lesen memandu sejak program itu diperkenalkan tahun 2009 sehingga kini.

Untuk tahun ini, beliau berkata 15,000 calon dijangka akan memperoleh lesen memandu melalui 35 program SKSJ termasuk Orang Asli.

“Program ini kita turut buka kepada warga lanjut usia iaitu 45 tahun dan ke atas sementara Orang Asli 21 tahun dan ke atas bagi mana-mana individu yang belum mempunyai lesen memandu,” katanya.

Bagi negeri Terengganu, beliau berkata dua lagi program SKSJ akan diadakan selepas ini iaitu di Kuala Berang dan Kemaman. — Bernama, 8 April 2012.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: