247 warga emas di Sabah dapat lesen motosikal

TAMBUNAN 28 Mac – Seramai 247 warga emas di daerah ini mendapat lesen motosikal dengan bayaran serendah RM150 menerusi Program Satu Komuniti Satu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Tambunan.

Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan berkata, program itu memberi manfaat terutama dalam memudahkan penduduk di pedalaman berurusan dengan JPJ tanpa perlu ke bandar.

“Program ini merupakan inisiatif JPJ selaku agensi kerajaan untuk memberi kemudahan kepada warga emas terutama yang berada di kawasan luar bandar untuk mendapatkan lesen motosikal,” katanya selepas merasmikan Program Satu Komuniti Satu JPJ di Pisompuruan Square Tambunan, di sini semalam.

Daerah Tambunan merupakan lokasi kedua yang dipilih oleh JPJ negeri bagi mengadakan program tersebut.

Pairin yang juga Menteri Pembangunan Infrastruktur negeri berkata, selain memudahkan urusan penduduk pedalaman, program berkenaan dapat meningkatkan kesedaran masyarakat tentang kepentingan memiliki lesen memandu.

Katanya, ia memberi peluang kepada penduduk mengetahui kepentingan mematuhi undang-undang, peraturan dan keselamatan yang dilaksanakan kerajaan bagi mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

Dalam program tersebut, pihak JPJ telah menyediakan pelbagai kemudahan perkhidmatan kepada rakyat secara terus termasuk membuka kaunter pembaharuan lesen kereta motor dan lesen memandu serta bayaran kompaun.

Pairin yang juga Pengerusi Majlis Keselamatan Jalan Raya Sabah mengingatkan pengguna jalan raya, pemandu-pemandu, khususnya kepada peserta program itu agar mengamalkan sikap berdisiplin semasa berada di jalan raya.

Katanya, segala peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa perlu dipatuhi manakala lesen memandu dan lesen kenderaan motor sentiasa diperiksa dan dikemas kini agar tidak menimbulkan masalah ketika pemeriksaan.

Beliau memberitahu, perangkaan polis antara tahun 2000 hingga 2009 menunjukkan daripada 364,141 kemalangan di seluruh negara, sejumlah 56,513 melibatkan kemalangan maut.

Katanya, daripada jumlah kemalangan maut tersebut, 60 peratus adalah kemalangan yang melibatkan penunggang dan pembonceng motosikal.

 

sumber:utusanonline.com, 3 April 2012.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: