Polis keluar 68 saman dalam masa dua jam, remaja 13 tahun antara yang ditahan.

PONTIAN 17 Okt. – Bagi membendung jenayah jalanan khususnya yang melibatkan golongan remaja, polis trafik daerah ini mengadakan operasi membanteras pengguna kenderaan yang menyalahi peraturan lalu lintas di Pusat Perdagangan Pontian di sini semalam.

Hasilnya, dalam operasi selama 2 jam bermula pukul 5 petang yang disertai 14 anggota itu, sebanyak 68 saman atas pelbagai kesalahan kepada pengguna jalan raya telah dikeluarkan.

Pegawai Operasi Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pontian, Inspektor Muhammad Hanif Abd. Rashid berkata, antara kesalahan yang dilakukan adalah memandu tanpa lesen, cukai jalan tamat tempoh, tiada mempunyai cukai jalan, mengubah suai kenderaan serta tidak memakai tali pinggang.

Beliau berkata, semasa operasi tersebut, pihaknya turut menahan seorang remaja perempuan berusia 13 tahun yang menunggang motosikal tanpa lesen dan terpaksa memanggil bapanya.

Kami akan mengambil tindakan ke atas penjaga remaja ini kerana membiarkan anaknya yang di bawah umur menunggang motosikal tanpa lesen,” katanya.

Muhammad Hanif memberitahu, walaupun pelbagai program kesedaran dijalankan, masih terdapat remaja yang ditahan dalam setiap operasi yang dijalankan tidak serik mengulangi kesalahan sama.

Beliau turut meminta ibu bapa mengawasi anak-anak mereka supaya tidak sewenang-wenangnya menunggang motosikal tanpa lesen dan cukai jalan tamat tempoh kerana tindakan seperti itu bukan sahaja membahayakan diri tetapi juga pengguna jalan raya yang lain.

 

Sumber: Utusan Malaysia, 18 Oktober 2011.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: