Ops JPJ+AADK= 20 motosikal disita, lebih 100 saman dikeluarkan.

JERANTUT 16 Okt. – Sebanyak 20 buah motosikal disita dalam operasi bersepadu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pahang dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Jerantut di Jalan Tahan, di sini kelmarin.

Operasi yang bermula pukul 3 petang itu diketuai Pegawai Penolong Penguat Kuasa JPJ Jerantut, Zunaidi Mohamed Kassim bersama 10 anggotanya manakala AADK pula disertai seramai 20 petugas.

Menurut Zunaidi, sebanyak 180 motosikal dan 120 kereta diperiksa dalam operasi yang dijalankan selama empat jam itu.

Katanya, sebanyak 87 saman dikeluarkan kepada pemandu kerana tidak mempunyai lesen memandu manakala 70 saman lagi dikenakan ke atas pemandu kerana cukai jalan tamat tempoh.

“Kita juga mengeluarkan 10 notis saman kepada pemandu yang mengubahsuai nombor plat pendaftaran kenderaan tanpa mematuhi ukuran ditetapkan,” katanya kepada pemberita selepas berakhir operasi di Jalan Tahan, di sini semalam.

Menurut beliau, operasi berkenaan juga mengenakan tindakan terhadap 15 kereta yang bercermin gelap dan 10 saman ke atas kenderaan diubahsuai tanpa kebenaran JPJ.

Jelasnya, semua saman berkenaan dikeluarkan di bawah peraturan Akta Pengangkutan Jalan 1987 dalam operasi berjadual kali ketiga di sini selepas pelaksanaan Ops Sikap pada musim perayaan lepas.

Katanya, pemilik motosikal yang disita akibat cukai jalan yang tamat tempoh melebihi setahun perlu datang ke pejabat cawangan JPJ di situ untuk memperoleh surat pengesahan sebelum memperbaharui cukai jalan motosikal masing-masing.

Katanya, seramai lapan pemandu dan penumpang didapati positif dadah dalam pemeriksaan air kencing yang dilakukan oleh petugas ADDK.

 

Sumber: Utusan Malaysia, 17 Oktober 2011.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: