Lesen terbang: 3 ditahan SPRM.

KUALA LUMPUR 23 Jun – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan tiga lelaki semalam bagi membantu siasatan berhubung kegiatan sindiket pengeluaran lesen terbang yang dipercayai turut melibatkan beberapa buah sekolah memandu di Lembah Klang dan Selangor.

Ketiga-tiga lelaki yang dipercayai ejen sindiket berusia antara 26 dan 42 tahun itu ditahan di sekitar Pandan Jaya dan Pandan Indah di ibu negara.

Menurut sumber, setakat ini, SPRM percaya sindiket berkenaan membabitkan lebih 10 individu dengan nilai suapan antara RM300 dan RM400 bagi setiap calon yang bersetuju memperoleh lesen terbang.

“Calon-calon berkenaan dipercayai tidak berkeupayaan untuk menduduki peperiksaan kerana sebab-sebab tertentu ataupun faktor masa. Sindiket dikatakan akan mendapatkan ‘calon’ untuk menduduki ujian Bahagian 1 Berkomputer,” kata sumber itu ketika dihubungi di sini hari ini.

Perintah tahanan reman terhadap ketiga-tiga lelaki tersebut dikeluarkan Pendaftar Mahkamah Sesyen Putrajaya, Sharifah Fadzilah Zulkifli selama lima hari bermula hari ini, mengikut Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah.

Menurut kenyataan dikeluarkan oleh SPRM di Putrajaya, calon-calon dipercayai tidak perlu menghadiri ujian berkenaan seperti yang disyaratkan oleh pihak berkuasa tetapi mereka dipastikan lulus ujian itu.

Siasatan dijalankan di bawah Seksyen 16(b)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan berkata, pihaknya dan SPRM sedang mengemas kini maklumat-maklumat calon yang terlibat dengan lesen terbang.

Beliau berkata, pihaknya memandang berat isu tersebut kerana pemilikan lesen memandu yang diperolehi secara tidak sah boleh mendatangkan bahaya kepada pengguna jalan raya.

Sekiranya calon-calon yang lulus Ujian Bahagian 1 Berkomputer didapati tidak mengikut peraturan-peraturan yang ditetapkan, maka mereka akan disekat daripada menduduki Ujian Bahagian II dan Ujian Bahagian III,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Solah berkata, projek pengkomputeran semula yang sedang dilakukan oleh JPJ akan membantu menyekat penyelewengan dalam Ujian Bahagian 1 Berkomputer.

“Sistem ini dijangka boleh diguna pakai sebelum hujung tahun ini,” katanya.

 

Sumber: Utusan Malaysia, 24 Jun 2011.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: