Klinik keluar sijil kesihatan untuk pemohon GDL, PSV dipantau

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pengangkutan akan memantau kegiatan beberapa klinik swasta yang didakwa membuat pengesahan kesihatan kepada pemandu bagi mendapatkan Lesen Kenderaan Perdagangan (GDL) dan Kenderaan Pengangkutan Awam (PSV) tanpa perlu menjalani pemeriksaan kesihatan dengan bayaran serendah RM4.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata pihaknya memandang serius perkara itu kerana adalah penting untuk mereka yang diberikan GDL dan PSV benar-benar sihat dan layak untuk memandu kenderaan awam.

“Kalau kesihatan pemandu tidak diperiksa terlebih dahulu tetapi mereka mendapat sijil kesihatan dengan cop pengesahan dan tandatangan daripada doktor, itu adalah satu perbuatan yang tidak beretika dan doktor tersebut dianggap tidak profesional.

“Tindakan undang-undang boleh diambil terhadap doktor dan kelinik berkenaan,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kajian Klinikal Malaysia (CRM) sempena Persidangan Kebangsaan Kajian Klinikal kelima 2011 di Pusat Konvensyen Sunway Pyramid di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan Berita Harian mengenai tindakan beberapa klinik swasta dikesan memberi pengesahan kesihatan kepada pemandu yang memohon lesen GDL dan PSV tanpa menjalani pemeriksan kesihatan.

Berikutan perbuatan itu, berkemungkinan pesakit kronik seperti mereka yang mempunyai masalah penglihatan, menghidap sawan atau menagih dadah kini memandu kenderaan awam.

Liow berkata, pihaknya akan menyiasat terlebih dahulu perkara itu sebelum mengambil sebarang tindakan terhadap mereka.

“Perkara seperti ini pernah terjadi sebelum ini tetapi didapati ia bukan disebabkan kesalahan doktor, sebaliknya pemandu berkenaan yang meniru atau memalsukan sijil kesihatan yang dikeluarkan klinik swasta,” katanya. – BERNAMA, 22 Jun 2011.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: