SKSJ di Lipis- 449 dapat lesen memandu.

KUALA LIPIS 23 Mei – Program 1Komuniti 1JPJ (SKSJ) adalah pendekatan yang digunakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi memberikan perkhidmatan terus kepada masyarakat di kawasan pedalaman.

Selain menyediakan perkhidmatan biasa yang ditawarkan di kaunter-kaunter agensi itu, program tersebut bertujuan mendekati warga JPJ dengan masyarakat setempat melalui pelbagai aktiviti riadah, sukan rakyat dan gotong-royong.

Baru-baru ini program itu diadakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Panglima Garang Abdul Samad, Benta, Lipis.

Antara aktiviti dianjurkan adalah kursus kepada warga emas dan masyarakat Orang Asli mendapatkan lesen motosikal Kelas B2.

Seramai 449 warga emas dan Orang Asli berjaya mendapatkan lesen motosikal itu yang diadakan secara intensif yang berlangsung selama TIGA HARI itu.

Selain itu, 3,195 warga emas dan Orang Asli dari sembilan daerah di negeri ini berjaya memiliki lesen tersebut sejak diperkenalkan tiga tahun lalu.

Pengarah JPJ Pahang, Datuk Zakaria Man memberitahu, objektif utama program tersebut ialah membawa beberapa aktiviti jabatan ke pedalaman bagi membantu dan mengurangkan bebanan yang ditanggung oleh komuniti terbabit.

Katanya, antara perkhidmatan disediakan ialah menyediakan kaunter pembaharuan lesen memandu, lesen kenderaan motor atau cukai jalan, semakan bayaran kompaun, pemeriksaan khas motosikal yang tamat cukai jalan secara percuma dan khidmat nasihat.

“Kita berharap masyarakat tidak berasa takut berikutan selama ini mereka memandang pegawai dan anggota JPJ dari sudut penguatkuasaan sahaja.

“Saya dapati persepsi komuniti terhadap agensi itu banyak berubah melalui program berkenaan apabila mereka tidak lagi melihat JPJ hanya mahu mencari kesalahan jalan raya,” katanya kepada Utusan Malaysia semasa ditemui pada program tersebut baru-baru ini.

Menurut Zakaria, program itu berjaya mengeratkan hubungan warga JPJ dengan masyarakat setempat melalui pelbagai dianjurkan.

Dalam pada itu, kalangan penduduk kampung di sini melahirkan rasa gembira kerana berpeluang mendapat lesen tersebut walaupun usia mereka kini dikategorikan sebagai warga emas.

Seorang penduduk Kampung Sama, Jerkoh, Sarojini Munusamy, 56, mengucapkan terima kasih kepada JPJ kerana mengadakan program itu di sini.

“Kalau mereka tidak adakan program itu, sampai bila-bila saya akan menunggang motosikal dengan tidak memiliki lesen memandu,” katanya.

Seorang lagi penduduk kampung tersebut, Musa Teh, 63, berkata, dia gembira kerana pada usia emas masih berpeluang untuk memiliki lesen motosikal.

Seorang penduduk Kampung Orang Asli Batu Balai, Jerantut, Bon Ali, 50, berkata, dengan adanya lesen memandu dia berasa lebih selamat menunggang motosikal tanpa ada perasaan takut apabila terserempak dengan pihak berkuasa.

Sebelum ini ujarnya, dia terpaksa berdepan dengan pihak berkuasa ketika mereka membuat sekatan jalan raya yang membuatkan dirinya risau jika dikenakan tindakan.

 

Sumber: Utusan Malaysia, 24 Mei 2011.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: