Belajar memandu di Kedah dipantau

BALING 14 Mei – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kedah mengambil pendekatan serius yang lebih efektif terhadap calon baru dan institut latihan memandu di negeri ini bagi melahirkan lebih ramai pemandu cekap dan berhemah di jalan raya selepas mendapat lesen.

Pengarahnya, Ahmad Musadad Sulaiman berkata, pendekatan itu ialah memberi penekanan terhadap latihan dan pengajaran serta memantau kesemua 16 institut itu di Kedah.

“Ia penting kerana setiap institut terbabit bertanggungjawab melahirkan lebih ramai pemandu yang berdisiplin di jalan raya ke arah mengurangkan kadar kemalangan jalan raya,” katanya kepada pemberita selepas melawat Institut Memandu Pakatan Latihan Baling di sini, hari ini.

Beliau berkata, tenaga pengajar institut memandu bertanggungjawab memastikan semua sukatan pembelajaran disampaikan dengan berkesan kepada calon latihan memandu.

“JPJ amat mengharapkan kerjasama setiap institut supaya mengikut sukatan pembelajaran yang ditetapkan oleh JPJ agar pemandu baru mematuhi peraturan jalan raya apabila mereka selesai mengikuti latihan dan pengujian,” katanya.

Terdahulu, beliau turut meninjau bangunan untuk dijadikan pejabat kecil JPJ di daerah ini bagi memudahkan masyarakat setempat berurusan dengan JPJ tanpa perlu ke Kulim atau Sungai Petani.

“Pejabat kecil JPJ di daerah ini perlu kerana memberi kemudahan kepada penduduk di luar bandar mendapat faedah kerana jarak untuk berurusan dengan JPJ Sungai Petani dan Kulim amat jauh,” katanya.

Sementara itu, beliau meminta ibu bapa agar menasihatkan anak-anak mereka sentiasa memakai topi keledar ketika menunggang motosikal dan jangan menganggapnya sebagai perkara remeh.

 

Sumber: Utusan Malaysia, 16 Mei 2011.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: