Kadar saman polis, JPJ, DBKL kini diselaras

KUALA LUMPUR 6 Mei – Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyelaraskan sistem pembayaran saman bersama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menerusi pendekatan ‘Lebih lama tangguh, lebih tinggi dibayar’.

Penyelarasan kompaun berkuat kuasa mulai 1 Mac lalu itu disiarkan melalui laman sosial Facebook PDRM hari ini yang turut menyenaraikan kadar kompaun mengikut empat kategori kesalahan.

Kategori pertama kesalahan tidak diberi sebarang pengurangan kerana menjadi penyumbang utama kemalangan, keselamatan, pengguna, kesesakan lalu lintas dan perkhidmatan pengangkutan awam.

Kategori kedua iaitu kesalahan berkaitan tingkah laku negatif pemandu dan kesalahan teknikal pada kenderaan yang boleh menyumbang secara aktif kepada kemalangan, kesesakan dan perkhidmatan pengangkutan awam.

Kategori ketiga iaitu kesalahan teknikal pada kenderaan yang secara pasif boleh meningkatkan risiko kemalangan, kesesakan dan perkhidmatan pengangkutan awam.

Kategori keempat pula iaitu kesalahan selain daripada di atas yang tidak menyumbang kepada kemalangan, kesesakan dan perkhidmatan pengangkutan awam.

Kategori kedua, ketiga dan keempat mempunyai pengurangan berdasarkan tiga had tempoh diberi iaitu satu sehingga 15 hari, 16 hingga 30 hari dan 31 hingga 60 hari.

Sumber: Utusan Malaysia, 7 Mei 2011.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: