Cadangan supaya ditubuh badan khas pantau pemandu baru

KUALA LUMPUR 28 Mac – Kerajaan disaran mewujudkan satu badan khas bagi memantau pemandu-pemandu yang baru mendapat lesen memandu dalam tempoh tertentu untuk mengenalpasti sama ada mereka benar berkemampuan dan selamat untuk memandu kenderaan.

Datuk Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan) berkata, melalui badan itu, ia mungkin akan dapat mengurangkan kadar kematian akibat kemalangan jalan raya yang semakin tinggi di negara ini.

Biar dia (pemandu baru mendapat lesen) mengetahui apa sebenarnya tanggungjawab dia sebagai pemandu. Sebab ini (kemalangan) boleh melibatkan anak kita, saudara kita atau kita sendiri. Tapi tiada pemantauan. Dapat lesen dia pun jadi juara dan memandu sesuka hati.

“Pada saya ini harus diambil kira oleh kerajaan kalau kita mahu melihat bahawa statistik kematian rakyat Malaysia di jalan raya dapat kita kurangkan maka ini adalah cara yang terbaik,” katanya semasa membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2010) 2011 di Dewan Rakyat, di sini hari ini. – Bernama, 28 Mac 2011.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: