Pemandu wanita – Lembap atau berhati-hati?

DARI dulu hingga kini tanggapannya masih sama – pemandu lelaki lebih cekap daripada pemandu wanita. Persoalannya, sejauh mana kebenaran ‘mitos’ tersebut?

Walaupun tiada bukti kukuh untuk kenyataan tersebut, tetapi berapa ramai lelaki sanggup mengakui isteri atau teman wanita mereka memandu dengan lebih baik.

Presiden Persatuan Automotif Malaysia, Datuk Aishah Ahmad berkata, tabiat memandu antara pemandu lelaki dan wanita sebenarnya hampir sama sahaja.

Bahkan menurut beliau, pemandu wanita lebih cermat dan berhati-hati menyebabkan mereka lebih senang memandu dengan kadar lebih perlahan berbanding pemandu lelaki.

“Pemanduan berhati-hati oleh pemandu wanita ini boleh dilihat ketika mereka memandu di kawasan berbahaya seperti di simpang dan memotong di selekoh.

“Perbuatan tersebut tidak dinafikan kadang kala menyumbang kepada kesesakan lalu lintas, namun jika dilihat dari sudut lain keadaan itu adalah lebih selamat.

“Dalam pada itu, pemandu wanita yang juga lebih beretika daripada lelaki kerana sifat semula jadinya yang amat mengambil berat tentang keselamatan termasuk ketika mereka hendak memulakan pemanduan,” ujar beliau.

Cuma bagi beliau, masalah yang sering dihadapi oleh wanita ialah kurangnya keyakinan diri apabila memandu.

Mereka kerap diburu perasaan akan dilanggar kenderaan lain dan ramai juga pemandu wanita cepat panik serta risau pada perkara yang belum pasti berlaku.

Namun, apabila diminta komen tentang sejauh mana kebenaran pemandu wanita lebih banyak terbabit dalam kemalangan jalan raya, Aishah menyangkal perkara tersebut.

“Menerusi apa yang dilaporkan di akhbar, kebanyakan kemalangan jalan raya adalah disebabkan oleh pemandu lelaki berbanding pemandu wanita.

“Ini mungkin disebabkan oleh dua perkara iaitu kerana lebih ramai pemandu lelaki berbanding wanita, dan kedua sikap sambil lewa pemandu lelaki ketika memandu,” jelas beliau.

Sebagai pemandu, Aishah juga pernah berhadapan dengan situasi pemandu yang kurang sopan dan suka memotong sesuka hati.

“Tidak dinafikan pemandu muda lebih agresif, terutama yang baru memperoleh lesen,” katanya.

Sebagai langkah mengelakkan lebih banyak kemalangan yang berpunca daripada pemandu wanita, kerajaan patut menjalankan kempen pemanduan selamat menerusi media dan sekolah memandu, bukan hanya untuk wanita malah kepada semua.

“Penerbitan risalah pula hanya akan memberi manfaat sekiranya pemandu benar-benar mengadaptasi apa yang dibaca ketika pemanduan sebenar,” kata beliau.

Bagi Suraya Nuraliaa Saharidan, seorang remaja, memandu kereta sendiri dan keluar bersama rakan-rakan ke kota merupakan gaya hidup remaja masa kini.

Mungkin tidak salah bergaya dengan kereta sendiri, bersosial dengan rakan-rakan dari satu tempat ke satu, tetapi yang paling penting anda mempunyai lesen memandu.

Untuk itu, Suraya Nuraliaa, sebaik sahaja umurnya mencecah 17, beliau terus mendaftarkan diri di sebuah pusat latihan memandu di Ipoh, Perak, tempat tinggal keluarganya.

“Sebenarnya ibu saya memang menggalakkan kami adik-beradik supaya terus mengambil lesen memandu apabila umur mencecah 17 tahun.

“Ini untuk memudahkan kami mengatur masa belajar dan menyambung pelajaran ke peringkat tertinggi tanpa perlu memperuntukkan masa untuk menghadiri latihan pemanduan,” jelas Suraya ketika ditemui di pusat latihan memandu Telatin Mewah, Gombak, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Suraya yang kini merupakan pelajar tahun dua jurusan bioteknologi di Kolej Universiti Teknologi Antarabangsa Twintech, Damansara mengakui, ramai di antara rakan-rakannya yang memandu tanpa lesen.

Alasannya, mereka tidak ada masa untuk mengikuti jadual kelas memandu dan tidak mempunyai wang yang cukup untuk membiaya kos keseluruhan mengikuti latihan memandu.

Paling menghairankan Suraya, ada di antara teman sekuliah yang telah tiga tahun memandu kenderaan ke kolej tanpa lesen.

“Pernah juga saya bertanya padanya tidak risaukah melakukan kesalahan undang-undang jalan raya, tetapi menurut sahabat itu setakat ini dia selalu bernasib baik kerana tidak pernah ditahan polis ketika sekatan jalan raya diadakan,” jelas gadis yang turut memiliki lesen motosikal ini.

Memiliki lesen memandu lebih daripada setakat takutkan pihak berkuasa tetapi apa yang lebih penting mereka tidak membahayakan diri sendiri dan pemandu lain ketika berada di jalan raya.

Pemandu tanpa lesen yang kemalangan juga tidak dilindungi insurans dan jika berlaku kematian, ia ibarat `mati katak.’

Bagi Suraya, ia maju mengelak perkara itu berlaku.

Anak sulung kepada empat beradik ini juga mengakui memandu ketika baru pertama kali memperoleh lesen P memang agak mencabar.

“Walaupun sudah ada lesen saya belum begitu mahir, jadi rasa gementar dan gemuruh masih ada. Waktu itu, saya mengambil langkah berhati-hari dengan memandu secara perlahan,” katanya.

Sebagai pemandu perempuan, kebenaran untuk memandu daripada ibu bapanya terhad pada jarak sekitar tempat tinggalnya sahaja. Paling jauh pun untuk balik ke kampung, itupun mesti dengan pengawasan rakan yang telah lama memiliki lesen memandu.

Seperti orang lain, Suraya turut hampir terlibat dalam kemalangan ketika memandu dalam hujan lebat di akhir tahun lalu kerana hampir melanggar penunggang motosikal yang berpakaian gelap.

Suraya juga pernah berhadapan dengan keadaan dibuli pemandu lelaki ketika dia baru sahaja mula memandu kenderaan sendiri.

“Mungkin juga kerana saya belum mahir tentang jalan raya di Kuala Lumpur membuatkan saya memandu perlahan dan agak berhati-hati, ada kenderaan di belakang yang tidak puas hati tiba-tiba hon panjang dan menunjukkan reaksi muka yang tidak menyenangkan,” katanya sambil mengungkapkan pemanduan adalah satu proses ke arah kematangan fikiran.

 

Sumber: Utusan Malaysia, 4 March 2009.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: