Dari Akhbar: Notis perbaharui lesen memandu melalui pos, SMS atau emel mulai bulan depan

KUALA LUMPUR: Pemilik lesen memandu akan menerima notis peringatan pembaharuan lesen melalui pos, SMS atau e-mel mulai 1 Februari depan jika mereka mengemaskini butiran diri, termasuk alamat rumah, nombor telefon bimbit dan alamat emel dengan segera.
Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan, Datuk Zakaria Bahari, berkata jika pemilik lesen gagal berbuat demikian, notis peringatan hanya dihantar melalui pos ke alamat terakhir pemegang lesen atau pemilik kenderaan berdasarkan maklumat di pangkalan data JPJ.

“Orang ramai yang mahu mendapatkan perkhidmatan notis peringatan itu mulai bulan depan perlu menghubungi pejabat JPJ berhampiran segera bagi memperbaharui rekod alamat terkini serta memberitahu alamat emel dan nombor telefon bimbit mereka .

“Jika tidak notis peringatan hanya dihantar melalui pos ke alamat terakhir mereka. Bagaimanapun, perkhidmatan notis melalui SMS dan e-mel akan dimulakan secara berperingkat disebabkan penambahan maklumat baru di pangkalan data sedia ada akan mengambil sedikit masa untuk diproses,” katanya ketika dihubungi Berita Harian semalam.

Sementara itu, Ketua Pengarah JPJ, Datuk Ahmad Mustapha Abdul Rashid, dalam satu kenyataan berkata notis makluman awal yang mula dihantar mulai Rabu lalu adalah sebahagian daripada usaha kementerian memantapkan sistem penyampaian.

“Projek perintis bagi operasi ini dilaksanakan 28 Februari tahun lalu tetapi hanya membabitkan pemegang lesen memandu kompeten (CDL) dan LKM Perdagangan sekitar Lembah Klang. Projek ini mendapat sambutan dan diperluaskan ke Perak, Johor serta Pulau Pinang,” katanya.

Sumber: Berita Harian, 19 Januari 2008.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: